IGT-K Opleiding
Waar volg je de opleiding?
Therapeuten kunnen de tweedaagse cursus bij de RINO volgen om getraind te worden in IGT-K. Voorafgaand aan elke cursusdag dient er een online workshop gevolgd te worden. Kijk voor meer informatie over de IGT-K opleiding op de site van RINO Amsterdam. De cursus wordt bij de RINO Amsterdam op open inschrijving gegeven.
Vooropleidingseisen
De vooropleidingseisen voor de gezinstherapeut binnen IGT-K zijn:
- Een gepaste vooropleiding zoals:
- GZ-psycholoog
- Klinisch psycholoog
- Orthopedagoog-generalist
- Kinder- en jeugdpsychiater
- NVRG Systeemtherapeut
- Ervaring in het werken met gezinnen en kinderen
- Ervaring met trauma
De vooropleidingseisen voor de traumatherapeut binnen IGT-K zijn:
- Een gepaste vooropleiding zoals:
- GZ-psycholoog
- Klinisch psycholoog
- Orthopedagoog-generalist
- Kinder- en jeugdpsychiater
- NVRG Systeemtherapeut
- Geregistreerd EMDR practitioner (of vergevorderd in het traject voor practitionerschap).
Opbouw van de opleiding
De opleiding tot IGT-K therapeut bestaat uit een online module per cursusdag, welke als voorkennis wordt beschouwd. Vervolgens volgt een algemene trainingsdag voor de EMDR en de gezinstherapeuten samen. Tot slot volgt een twee trainingsdag waarbij de EMDR en de gezinstherapeuten apart getraind zullen worden in hun expertise. Het is ook mogelijk voor deelnemers van de EMDR-lijn om tegen een meerprijs ook de gezinslijn van de training te volgen om zo breed mogelijk inzetbaar te zijn. Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, waaronder literatuurstudie, theoretische uitleg, demonstratie door docenten in vivo en middels videofragmenten en het oefenen van IGT-K specifieke technieken aan de hand van casuïstiek. Na de cursusdagen wordt het volgen van supervisie en intervisie actief gestimuleerd, geien de complexiteit van de doelgroep waar IGT-K zich op richt. Tijdens de laatste cursusdag kan men zich inschrijven voor een groepssupervisie van twaalf bijeenkomsten (€750,-) bij IGT-K supervisor Nathalie Schlattmann.
Trainingsdag 1
Algemeen gedeelte voor beide doelgroepen (zowel EMDR als gezinslijn)
- IGT-K in Nederland en de situatie en context waarbinnen kind zich bevindt (juridisch, gezag, perspectief, toestemming)
- Voorwaarden: kind en omgeving, iedereen aan boord, levensverhaal
- Diagnostiek en vragenlijsten kind, screening opvoeders
- Voorwaarden voor en afspraken bij start IGT-K behandeling
- Attitude in werken met chronisch getraumatiseerde kinderen en hun (pleeg)ouders
- Betrekken school, inzet van medebehandelaren
Trainingsdag 2: EMDR-lijn
Op deze dag wordt geoefend met verschillende aanvullende en nieuwe EMDR gerelateerde technieken en met aanpassingen op het EMDR standaardprotocol die worden toegepast binnen IGT‑K.
- Oefenen met de nieuwe technieken G-RDI
- Oefenen met de nieuwe technieken Z-RDI
- Creatief omgaan met werkgeheugenbelasting
- Oefenen met de EMDR verhalenmethode
- Specifieke interweaves
- Trigger tolerantie protocol
- aanpassingen op het EMDR standaardprotocol
Trainingsdag 2: Gezinslijn
Op deze dag wordt geoefend met de taken van de gezinstherapeut bij het aanleren van vaardigheden aan ouders en kind, gericht op het verbeteren van de relatie tussen beiden, de regulatie van het kind, en de voorbereiding op traumaverwerking.
- Plan van aanpak & gebruik het boek Integratief Opvoeden
- Hoe om te gaan met crisis
- Voorgeschiedenis van ouders zelf, opvoedtrauma’s
- Oefenen met aanleren van technieken voor zelfregulatie vaardigheden
- Oefenen met technieken voor communicatie en interactie
- Oefenen met psycho-educatie technieken specifiek voor IGT-K
- Betrekken van (biologische) familie of belangrijk netwerk
- Behulpzame materialen
Cursusmateriaal
In de cursus wordt de therapeutenhandleiding IGT-K: Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen: Gezinstherapie en EMDR (2023) gebruikt in combinatie met de oudergids Integratief Opvoeden (2021).
Docenten
Nathalie Schlattmann
Nathalie is Klinisch Psycholoog (BIG), psychotherapeut (BIG), psychotraumatherapeut (NTVP) en systeemtherapeut (NVRG). Ze heeft jarenlange ervaring in de jeugd-GGZ, onder andere bij de vroegere RIAGG’s. Ze werkt sinds 2006 bij Levvel (voorheen Bascule) kinderpsychiatrie te Amsterdam. Nathalie heeft zich sinds 2006 gespecialiseerd in de behandeling van getraumatiseerde kinderen en jongeren. Ze is trainer en supervisor TF-CBT en supervisor EMDR. Nathalie is daarnaast supervisor van de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie (VKJP). De laatste jaren heeft ze zich gespecialiseerd in de behandeling van chronisch getraumatiseerde kinderen en jongeren. Ze heeft een nieuw behandelaanbod voor deze doelgroep naar Nederland gehaald: IGT-K (Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen).
Irma Hein
Irma is kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel (voorheen Bascule) kinderpsychiatrie te Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van trauma- en stressgerelateerde stoornissen en gehechtheidsproblemen bij kinderen en gezinnen. Irma is tevens onderzoeker bij Amsterdam UMC waar zij onderzoek doet naar posttraumatische stressstoornis, gehechtheidsproblemen en gezinspsychiatrie. Irma is onderzoeksleider bij het onderzoeksproject van IGT-K.
Maureen Stam
Maureen Stam is werkzaam als GZ-psycholoog in opleiding tot specialist bij GGZ Centraal. Maureen is EMDR practicioner, TF-CBT therapeut en heeft zich gespecialiseerd in IGT-K.