Hoe ziet een IGT-K behandeltraject eruit?
Een IGT-K traject duurt over het algemeen een jaar. In dit jaar vinden wekelijks behandelafspraken plaats, waarbij in sommige weken twee behandelafspraken plaatsvinden. Het IGT-K traject begint met een serie behandelafspraken waarbij enkel de (huidige) ouder(s)/opvoeder(s) naar de sessies komen. Na deze periode zullen alle behandelafspraken plaatsvinden met zowel het kind als ouders.
De behandeling bestaat uit drie fasen
Fase 1
In de eerste fase vinden gesprekken met ouders plaats waarin ouders psycho-educatie krijgen over gehechtheid en trauma. Daarnaast wordt met ouders gewerkt aan het inzetten van integratieve opvoedingsstrategieën om hun kinderen te ondersteunen, zodat zij zich kunnen reguleren en zich verbonden voelen met hun ouders.

Fase 2
In de tweede behandelfase komen ouders en kind samen naar de behandelafspraken. In deze fase doet de traumatherapeut oefeningen met kind en ouders gericht op het bevorderen van de zelfregulatievaardigheden, het versterken van de gehechtheidsrelatie tussen het kind en ouders en het ontwikkelen van positieve gevoelens. Daarnaast gaat de gezinstherapeut met kind en ouders aan de slag om lastige situaties in het dagelijks leven te identificeren en vaardigheden aan te leren om met lastige alledaagse situaties om te gaan.

Fase 3
In de derde behandelfase zal de gehechtheidsrelatie tussen kind en ouder versterkt zijn, waardoor het kind zich met behulp van de ouder kan reguleren waardoor de traumaverwerking kan plaatsvinden. De traumaverwerking wordt uitgevoerd middels EMDR. Gelijktijdig blijft de gezinstherapeut met kind en ouders werken om lastige situaties in het alledaags leven aan te pakken.
